top of page

Afstudeer project

Probleem?, Welk Probleem?

 

Het probleem dat ik ga proberen op te lossen met mijn project zijn de problemen met het vlees tijdens het BBQ'en. 

 

Als je BBQ'ed dan kun je je vlees niet zomaar in de zon laten liggen, hierdoor stoppen veel mensen het in een koelkast die dan weer binnen of in een schuur of overkapping staat, dit zorgt ervoor dat degene die BBQ'ed constant op en neer aan het lopen is om eten uit deze koelkast te halen. 

 

Maar omdat er al deels oplossingen zijn voor dit probleem (een koelbox) bedacht ik me, waarom zorg ik er niet voor dat je dit product ook voor andere doeleinden kan gebruiken?. 

 

Oplossing: het zorgen dat het product eten beide warm en koud kan houden voor bijvoorbeeld bij buffets.

Het Bedenken van oplossingen begint bij het analyseren van de problemen.

​

Na het onderzoek naar markten en normeringen werd het toch wel eens tijd om te beginnen met het bedenken van een idee, maar dit is geen makkelijke opdracht.

 

Gelukkig hebben we hiervoor hulpmiddelen om ons te helpen hiermee, eentje hiervan is het morfologisch overzicht waarbij je deelproblemen onder elkaar zet en dan bij elk deelprobleem meerdere oplossen probeert te vinden, met deze meerdere oplossingen ga je een ontwerp maken door middel van paden tussen de oplossingen om zo tot een product te komen die van al deze vorige problemen geen last meer heeft.

Een vorm van Succes.

​

in elk product zit altijd 2 kanten van het ontwerp proces. hierboven hebben we het meer technische deel besproken (samen met verschillende documenten in een andere pagina).

​

Om tot een concept te komen maak ik vaak Mind-dumps, dit zijn vellen die vol geschetst zijn met mogelijke vormen van het product, hierbij let ik niet op technische delen van het product omdat dit alleen maar vormen zijn en geen producten. 

A Rough Idea that may need Refinement.

​

In de Galerij hiernaast vind je een van de 3 eerste concepten die gemaakt zijn (de andere 2 zijn hier te vinden). Dit is nog niet het definitieve concept, van deze 3 concepten moet er nog 1 gekozen worden wat in overleg met mijn Mentor/Klant gebeurt, hierna ga ik een van concepten verder uitwerken totdat het een concept is waarmee ik door kan in 3D tekenprogramma's.

CAD Versie 1.0

​

Het opzetten van een vlotte tekening voor maten was natuurlijk niet het eindmodel waarmee ik wil gaan presenteren, dus moet ik moest ik nog een betere tekening maken die ik kon gebruiken om het echte eindmodel te creeren.

Veranderingen in de Plannen

​

Het werd al snel duidelijk dat het CAD getekende model ook nog als een werkend prototype gemaakt moest worden. hierdoor heb ik gekozen om een makkelijkere vorm te kiezen zodat deze sneller en gemakkelijker gemaakt kan worden.

Oplevering van het project

​

Op woensdag 1 februari houden wij de oplevering en de presentatie van ons afstudeerproject, omdat mijn project nog niet helemaal af was heb ik ervoor gekozen om deze af te maken in de opkomende stage periode, hierdoor heb ik meer tijd om de laatste missende documenten af te werken en oudere documenten mogelijk te verbeteren waar nodig is

​

​

Van Proto naar zichtmodel

​

nadat ik meerdere problemen begon te vinden in de maakbaarheid van mijn project met de machines en middelen van school om een werkend prototype te maken (deze problemen waren onderanderen: Grote van het product, missende technische kennis en overbemande machines)  moest ik toch iets maken om mee te presenteren, hierdoor heb ik in overleg met mijn Mentor ervoor gekozen om een zichtmodel te maken van de laatste Cad Model.

Maken van een Zichtmodel

​

Nu dat er een paar concepten zijn wordt het tijd om eens te gaan kijken hoe groot het product zou gaan worden zou die nu gemaakt moeten worden.

​

Als vorm heb ik 1 van de 4 hoofdconcepten genomen en hier een snelle CAD tekening van gemaakt zodat ik maten kon opmeten en deze gebruiken tijdens het maken van het model

​

​

bottom of page